Auto kopen in Spanje

Als onderdeel van onze uitgebreide gids over verhuizen naar Spanje, kijken we nu naar de ervaring van het kopen van een auto in Spanje, die vergelijkbaar is met wat u zou verwachten te doorlopen in het Verenigd Koninkrijk – maar met een paar lagen van de Spaanse bureaucratie gelaagd in voor extra pikantheid. Voor expats die nog niet voldoende Spaans spreken om de vele meters administratieve rompslomp te doorstaan, kan het proces behoorlijk ontmoedigend lijken. Om u te helpen, hebben we deze gids samengesteld voor de aankoop van stockwagens  en andere wagens in Spanje.

Auto kopen in Spanje

In het algemeen heeft u het recht om een auto te kopen als u geregistreerd staat als inwoner van Spanje. U moet echter wel eigenaar zijn van een woning of er een huren voor minimaal een jaar.

Wat voor soort auto moet ik kopen? Of waar ken je een auto verkopen

Dat hangt natuurlijk af van uw eigen situatie en uw behoeften, maar als u alleen maar door de stad rijdt, geldt: hoe kleiner, hoe beter. Kleine auto’s zijn niet alleen zuiniger, ze zijn ook veel beter geschikt voor de grootte van Spaanse parkeerplaatsen.

Hoe zit het met elektrische auto’s?

Er kunnen financiële stimulansen zijn. Een verlopen Spaanse regeringsregeling genaamd Movalt 2018 gaf subsidies van in totaal 20 miljoen euro om mensen aan te moedigen elektrische auto’s en auto’s op gas te kopen. Kijk uit naar soortgelijke regelingen in de toekomst. Veel stadsbesturen, zoals Madrid, Barcelona en Valencia, hebben de belasting op autobezit voor zuinige auto’s tot 75% verlaagd. Houd er rekening mee dat de oplaadinfrastructuur nog steeds gebrekkig is, dus een elektrische auto is alleen praktisch als u beschikt over parkeergelegenheid buiten de straat, zodat u thuis kunt opladen, en alleen als u uw auto gebruikt voor lokale ritten.

Moet ik een nieuwe of een tweedehands auto kopen in Spanje?

Ook hier geldt: paard tegen paard. Spanje is de achtste grootste producent van motorvoertuigen in de wereld en de tweede grootste in Europa, hoewel 80% van de auto’s wordt geëxporteerd. Een nieuwe auto kopen bij een gerenommeerde dealer is waarschijnlijk de minst riskante optie voor een buitenlander in Spanje. Eenvoudig is ook een Auto huren  in Spanje natuurlijk

Een goede optie om naar uit te kijken is de “KM 0” auto. Dit zijn auto’s die door de autoshowroom zijn geregistreerd maar alleen voor testritten worden gebruikt. Ze zijn praktisch nieuw maar technisch gezien tweedehands en veel goedkoper dan een officieel nieuwe auto.

De markt voor tweedehands auto’s in Spanje verschilt enigszins van die in het VK. De prijzen zijn over het algemeen hoger omdat mensen de neiging hebben nieuwe auto’s te kopen en ze lang te bewaren, zodat er minder van beschikbaar zijn. Ter indicatie: een vijf jaar oude auto kost u waarschijnlijk ongeveer de helft van zijn oorspronkelijke showroomprijs.

Moet ik bij een dealer of bij een particulier kopen?

Als u besluit een 2de hands auto te kopen, kunt u € 1.000 of meer besparen door van een particuliere verkoper te kopen, maar u krijgt geen goede garantie en u hebt minder verhaalsmogelijkheden als er iets misgaat. Particuliere verkopers zijn verplicht je zes maanden garantie te geven op gebreken die blijken te bestaan op het moment van de verkoop. Maar als puntje bij paaltje komt, is dat moeilijk te bewijzen.

De procedure en het papierwerk
Een gerenommeerde dealer zal tegen een kleine vergoeding ook de meeste bureaucratische rompslomp voor u afhandelen. Tenzij u krap bij kas zit of een kick krijgt van bureaucratie, is dit zeker het overwegen waard.
Als u een particulier een  citroen 2cv autokoopt, is het proces vrij ingewikkeld. U moet een wettelijke koopovereenkomst (contratode compraventa) opstellen tussen u en de verkoper. Vervolgens moet u naar het registratiebureau van het verkeersdepartement (Jefatura de Tráfico) om een overdrachtsdocument (solicitud de transmisión de vehículos) in te vullen en te ondertekenen.

Als u vastbesloten bent om privé te kopen, kunt u overwegen om de hulp in te roepen van een promotor. De labyrintische lagen van de bureaucratie in Spanje hebben samengespannen om deze bijna uitsluitend Spaanse rol te creëren. De gestor is geen advocaat en ook geen gekwalificeerde professional. Wat veel nuttiger is, is dat de gestor vertrouwd is met het invullen van formulieren en de bureaucratische hindernissen die moeten worden overwonnen waar het Spaanse officiële apparaat bij betrokken is. Gestors kennen de ins en outs van elke afdeling en elk stukje papierwerk. Ze hebben agenten om het benenwerk te doen en ze weten hoe ze wachtrijen en kortere processen kunnen vermijden. Een goede gestor is elke cent waard, vooral als je geen vloeiend Spaans spreek

Welke documentatie moet ik vragen te zien?

Of u nu kiest voor een auto verkopen via particulier of via een dealer koopt, u moet zich ervan vergewissen dat de documentatie in orde is. Dit omvat:

Het logboek van de auto (permiso de circulación)
Het formulier voor eigendomsoverdracht (transferencia)
Het ITV-document (inspección técnica de vehiculos): dit is het Spaanse equivalent van het Britse APK-keuringsbewijs. Een auto van minder dan vier jaar oud heeft geen ITV nodig. Tussen vier en tien jaar oud moet de keuring om de twee jaar worden uitgevoerd. Na 10 jaar moet de test jaarlijks worden uitgevoerd. Voor ex-verhuurwagens gaat de ITV-plicht in na twee jaar, niet na vier
Bewijs dat de wegenbelasting voor het lopende jaar volledig is betaald.
Welke documenten moet ik overleggen?
Ironisch genoeg is een rijbewijs zo ongeveer het enige dat u niet nodig hebt om een auto te kopen. U moet echter wel het volgende overleggen:

Uw NIE (número de identidad de extranjero) – uw buitenlander ID-nummer
Een bewijs van permanentie in de vorm van uw huisakte of een huurcontract voor minimaal een jaar
Een bewijs van verblijf (certificado de empadronamiento) dat niet ouder is dan drie maanden
Als u de auto via de dealer financiert, moet u een bewijs van uw inkomen overleggen.